Com planificar un servei? De les càbales a l'acció.

L'aprenentatge servei és ben peculiar perquè mai esdevé, des del punt de vista docent, com l'havies imaginat.
En primer lloc perquè l'alumnat és l'autèntic protagonista del servei i marca la direcció d'aquest.
En segon lloc, en ell intervenen professionals o voluntaris de col·lectius o associacions totalment alienes al món escolar.
Per últim les persones o animals beneficiàries de les accions seran usuaris o usuàries que condicionaran el resultat final del servei.
Tot i això, la nostra condició docent ens obliga a traçar un pla tot i saber que caldrà reescriure'l diverses vegades.
 
Volem ara mostrar a grans trets com hem pensat el servei Ajuda'ns dirigit a l'alumnat de sisé de la nostra escola. Estructurat en tres fases i de caràcter interdisciplinar.
 
Proposta del servei. Cal començar amb una activitat de motivació que desperte el seu interés per la problemàtica social que es vol treballar, en aquest cas l'abandonament animal. És per això que visualitzaríem: "Abandonados la historia de un rescate". El següent pas seria contactar amb protectora per a oferir-los la nostra ajuda i conéixer les seues necessitats. Posteriorment establiríem un calendari d'accions i els grups de treball. Per finalitzar aquesta fase crearíem un blog per donar a conéixer el projecte en les xarxes socials.
 
Desenvolupament de les accions. Amb dues línies d'acció. D'una banda la creació de campanyes en pro de l'adopció i del no abandonament animal. D'altra banda la preparació d'accions per a recaptar fons per a la causa, tals com un esmorzar solidari o l'elaboració de clauers.
 
Revisió del projecte. Estructurada baix dos grans eixos. L'exposició fotogràfica en el centre i en les xarxes socials i la jornada de mostra del servei amb tots els implicats com a espai de reflexió.
 
Però com ja hem dit al començament açò són les nostres càbales de docents, que ben segur seran diferents del resultat final. Perquè en l'aprenentatge servei l'alumnat es converteix en, l'intèrpret de la seua obra.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per què un Aprenentatge Servei a la nostra escola?

Aprendre fent un servei a la comunitat