Aprendre fent un servei a la comunitat

Sempre m'havia apassionat l'aprenentatge servei però pot ser per poca experiència professional o per por a emprendre un projecte que requereix d'una coordinació amb moltes persones i entitats alienes al sistema educatiu, mai havia donat el pas d'encetar un projecte d'APS.

Tot açò va canviar quan a principi del curs passat vaig arribar al CEIP San Agustí, centre CAES, de Castelló de la Plana. El  context singular de l'escola, unit a un equip directiu i claustre sempre amanits per a tot, em van fer donar el pas i vaig proposar començar a prepar un projecte de centre d'aprenentatge servei. Marisa la orientadora des d'un principi va voler afegir-se a la iniciativa i així va començar el repte.

En octubre vam començar a reunir-nos amb entitats i col·lectius del barri i a poc a poc anàvem perfilant el projecte. La cosa va anar agafant tanta forma que vam proposar al claustre començar a fer serveis en l'últim trimestre del curs i així va nàixer: Saltem el brancal... i sortim al barri.

En aquesta primera edició de Saltem el brancal...i sortim al barri. Es van realitzar 4 serveis que implicaven tot l'alumnat de l'escola des d'infantil fins a sisé i una mostra final de totes experiències realitzades durant el tercer trimestre.

Aquest curs vam encetar la segona edició de Saltem el brancal... i sortim al barri, amb una planificació de 4 serveis per trimestre fent arribar novament l'APS a tot l'alumnat de l'escola però la covid-19 no ens ha deixat acabar i se'ns han quedat molts serveis pendents, que ben segur continuarem el curs que ve.

La meva experiència en aprenentatge servei com heu pogut llegir és curta, però vos assegure que intensa. En tots els serveis que em encetat en aquestes dos edicions. Hem pogut observar que l'aprenentatge servei proporciona a l'alumnat l'oportunitat de millorar la seva autoestima, exercir una ciutadania activa, treballar les habilitats socials, assolir coneixements, desenvolupar competències i conèixer els valors humans. En la meva humil opinió, aprendre fent un servei a la comunitat vinculat als continguts del currículum, és la millor manera de desenvolupar les competències educatives del nostre alumnat.

Per últim voldria remarcar que fins i tot es pot fer aprenentatge servei, en una situació excepcional com la que estem vivint perquè les xarxes socials ens ajuden a difondre iniciatives de compromís social amb un sol clic. Actualment l'alumnat de cinqué de la nostra escola està treballant en un projecte d'APS des de casa que pròximament coneixereu.



Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Per què un Aprenentatge Servei a la nostra escola?

Com planificar un servei? De les càbales a l'acció.